Begrijpelijke informatie over bevolkingsonderzoeken

26/01/2022

In de FEMININE-studie van ZonMw is onderzoek gedaan onder Turks-Nederlandse en Marokkaans-Nederlandse vrouwen naar hun reden om wel of niet mee te doen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Op basis van de resultaten zijn informatiefilmpjes ontwikkeld die vrouwen helpen bij het maken van een goed overwogen keuze.

Uit groepsgesprekken van de studie bleek dat Turks- en Marokkaans-Nederlandse vrouwen minder kennis hadden over baarmoederhalskanker en het bevolkingsonderzoek. De besluitvorming om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker is daarmee minder gebaseerd op feitelijke kennis. Het onderzoek laat zien dat vrouwen naast feitelijke medische informatie vooral praktische, culturele, emotionele en religieuze aspecten meenemen in hun besluit om wel of niet mee te doen aan het bevolkingsonderzoek.

Cultureel op maat gemaakte filmpjes

Op basis van de uitkomsten van dit onderzoek zijn daarom cultureel op maat gemaakte filmpjes samengesteld. Deze video's zijn, in tegenstelling tot de al bestaande informatiefolder, gericht op emoties en ervaringen. Zowel in begrijpelijke taal als in beeld wordt verteld waarom meedoen aan het bevolkingsonderzoek belangrijk kan zijn en hoe je mee kunt doen. Het doel hiervan is om bevolkingsonderzoeken toegankelijker te maken voor een bredere groep mensen. De video over het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker is beschikbaar in het Nederlands, Engels, Turks en Marokkaans-Arabisch.

RIVM en Pharos

Dankzij de positieve resultaten die de informatiefilmpjes opleveren, is samen met het RIVM besloten deze video's op de RIVM-website te plaatsen. Daarnaast zijn de filmpjes beschikbaar op de website van Pharos en huisarts-migrant.nl.

Op de website van het landelijk expertisecentrum Pharos leest u meer begrijpelijke informatie over bevolkingsonderzoeken. Naast eenvoudige uitlegvideo’s zijn hier ook informatiekaarten beschikbaar over de bevolkingsonderzoeken voor baarmoederhalskanker, borstkanker en darmkanker. Deze vindt u hier.

Meer informatie

Meer informatie over de FEMININE-studie kunt u hier, op de website van ZonMw, vinden. Of lees hier meer over het onderzoek.

Foto: Beeld uit de FEMININE Turkse video.

- Mogelijk gemaakt door de province Overijssel -
provincie Overijssel