Bevolkingsgroepen met migratieachtergrond zwaarder getroffen door Covid-19

09/06/2021

Bevolkingsgroepen met een migratieachtergrond worden zwaarder getroffen door Covid-19. Dat blijkt het onderzoek ‘Covid-19 en etniciteit’, uitgevoerd door Pharos, het Amsterdam UMC en de GGD Amsterdam. De studie toont aan dat mensen met een migratieachtergrond in Nederland onevenredig zwaar worden getroffen door het coronavirus.

In de drie grote steden in Nederland lag bij deze bevolkingsgroepen tijdens de eerste golf van het virus het aantal overlijdensgevallen als gevolg van COVID-19 per 100.000 personen bijna anderhalf keer hoger dan bij de bevolking van Nederlandse herkomst. Ook werden mensen met een migratieachtergrond relatief vaker opgenomen in het ziekenhuis. Tijdens de tweede golf van het virus lagen de infecties bij deze groepen twee tot viermaal hoger. Ook blijkt dat de vaccinatiebereidheid onder deze groepen lager is.

Gezondheidsverschillen

Inwoners van Amsterdam met een migratieachtergrond hadden twee tot vier keer vaker het corona-virus dan inwoners zonder migratieachtergrond. Volgens het onderzoek zijn hier verschillende mogelijke verklaringen voor. Mensen met een migratieachtergrond hebben in Amsterdam vaker kleinere en slechtere huizen. Ze hebben vaker werk dat ze niet thuis kunnen doen en zien daardoor vaker andere mensen, wat het risico op besmetting vergroot. Ook spelen gezondheidsverschillen een rol. Zo komen gezondheidsproblemen als suikerziekte, depressie of obesitas vaker voor, waardoor de kans op ernstig ziekteverloop vergroot wordt.

Informatie in verschillende talen

Een andere verklaring die voor de verschillen wordt gegeven is dat mensen met een migratieachtergrond mogelijk te weinig informatie over corona krijgen, of dat zij de informatie niet altijd goed begrijpen. Pharos biedt daarom eenvoudige voorlichting en informatie over Covid-19 en vaccinatie, in verschillende talen. Deze informatie is hier te vinden.

Het volledige onderzoeksrapport is hier te vinden.

Het landelijk expertisecentrum Pharos is als kennispartner verbonden aan het Overijsselse project ‘Gezond ouder worden in twee werelden’. 

- Mogelijk gemaakt door de province Overijssel -
provincie Overijssel